TVG Rotterdam - Zomercursus

Meer informatie over de cursus die we in de zomer organiseren

Zomercursus 2022: Hooglied / Rotterdam

De in voorgaande jaren gehouden zomercursussen bevatten steeds twee onderdelen: op een tweetal ochtenden verdieping in een onderwerp, met daarna (losstaand van het inhoudelijke onderwerp) een stadswandeling. De zomercursus van 2022 heeft dezelfde opzet.

Op de lijst van door cursisten ingeleverde onderwerpen voor korte cursussen staat het Bijbelboek Hooglied genoemd. Dit is voor de zomercursus van 2022 als inhoudelijk onderwerp gekozen.
We verdiepen ons in de structuur van dit Bijbelboek. We zien hoe hierin drie “spelers” voorkomen: een meisje, een jongen en een meisjeskoor. We kijken naar de vertaling van Hooglied 8:6, van belang voor de vraag of God wel of niet wordt genoemd in dit Bijbelboek (NBV-2004: niet; NBG-1951 en NBV21: wel). We stellen ons de vraag of dit boek letterlijk moet worden gelezen of eerder als een allegorie. We zien dat Hooglied nauw gerelateerd is aan Prediker.
In meerdere van zijn cantates heeft J.S. Bach het Hooglied verwerkt. Ook daaraan wordt aandacht besteed evenals aan het gebruik in christelijke mystiek.

Wanneer en waar

Data cursus: dinsdagochtend 14 en 28 juni 2022
Tijd:  10.00-12.30 uur
Locatie: Alexanderkerk te Rotterdam-Alexander.

Bekijk de locatie en route op de kaart

Kosten voor de cursusochtenden bedragen € 30,= en worden geïnd door de penningmeester.

Stadswandeling Rotterdam

De stadswandeling vindt plaats op zaterdag 9 juli 2022. We maken een tocht door Rotterdam. We ontmoeten elkaar rond 10.30 uur op Rotterdam-CS en besluiten de wandeling rond 15.30 uur.
Algehele leiding: drs. Adri van der Wal

Aanmelding

U kunt zich opgeven door het aanmeldingsformulier te downloaden, in te vullen en te zenden aan dhr. A. Offereins, Beukmolen 56, 3352 AD Papendrecht. Mailen mag ook (zie het formulier)

Downloads

Download de gids van de basiscursus

Download het aanmeldingsformulier van de zomercursus