Ronald en Koen over de cursus Theologie voor Geïnteresseerden (TvG)

Ronald de Heer en Koen Korving volgden de cursus Theologie voor Geïnteresseerden in Rotterdam. De cursus wordt op 15 plaatsen in Nederland aangeboden. Voor meer informatie: www.tvg-algemeen.nl

 

Door: Renske Oldenboom, studentenpastor
in Delft en docent ethiek in Rotterdam

Voor wie is de cursus eigenlijk?
Ronald: “Tsja, wat is eigenlijk de doelgroep? Wij zijn allebei pensionado’s. De cursus is momenteel overdag, dus dat is logisch.
En ’s avonds, na het werk: wij hadden dat niet gekund.”
Koen: “Waar zitten de jongere geïnteresseerden? Er zijn toch nog wel wat groepen te noemen die geïnteresseerd zouden kunnen zijn. Alleengaanden? Jongeren die beleidsfuncties in de kerk op zich nemen? De cursus wordt soms ook ’s avonds of op zaterdag aangeboden, dat verschilt per cursusplaats”.

Hoe kwamen jullie erop om aan deze cursus mee te doen?
Koen: “Jij hebt mij erop gewezen, Ronald.
Maar het was nog het staartje van Corona, ik zag niks in online. Via jou ben erbij gekomen. Maar ik heb een jaartje gewacht.”
Ronald: “Ik was net ook een andere studie gaan doen, een master rechten.
En toen ben ik die opleiding gaan doen. En tegelijkertijd zag ik de cursus van de TvG. De penningmeester zei toen: kom een paar keer langs. Het was te combineren, beetje druk, met kleinkinderen en kerkenraad.”
Koen: “Ik ben al een tijdje met pensioen. Ik vond het een leuke groep. Dat is belangrijk om het vol te houden. Het is verrassend hoeveel je van de cursisten opsteekt. De discussie die plaatsvindt. En je hoort hoe het in andere gemeentes gaat. Anders zit je alleen maar op het eiland van je eigen wijkgemeente. Je hoort andere oplossingen.”

Zit jij ook in de kerkenraad?
Koen: “Ik ben kerkrentmeester. Namens de wijkgemeente. Ook wel ouderling geweest.
Wij kennen elkaar daarvan. En omdat de cursus driejarig is hebben we uiteindelijk twee jaar samen in de cursus gezeten, dat was gezellig en handig voor het heen en werk rijden.
Ronald: “We konden gelukkig ook online goed discussiëren.”

De eerste hobbel is altijd dat je je niet druk maakt dat je fouten maakt

Wat had je eraan?
Koen: “de eerste hobbel is altijd dat je je niet druk maakt dat je fouten maakt.
Ik was nieuwsgierig, ik heb het letterlijk op me af laten komen. Hoe er les werd gegeven sprak mij aan. Ik heb er best veel aan gehad, het verbreden van mijn blik op het geloof, dat je een beetje uit je eigen verkokering leert kijken.
Ronald: ‘Hoe kan het nu dat we dit niet weten’, dan zeiden we in de auto tegen elkaar: O, maar zit dat zo!”

Heb je daar een voorbeeld van?
Koen: “Oei, dat is moeilijk. We hebben het regelmatig gezegd. Bij Oude Testament zeker ook. Dat de volgorde in de joodse bijbel anders was en dat de teksten voor die volgorde geschreven waren. En de waarde van het getal in het Oude Testament, dat dat allerlei betekenissen heeft en dat dat dan ergens naar verwijst. Je leest er vaak overheen, maar dat staat er niet voor niks. Je moet aandachtig lezen. Dat zijn de joden veel meer gewend dan wij, wij moeten eigenlijk met een joodse bril lezen.”

En dan hadden jullie ook nog vakken als spiritualiteit en wereldgodsdiensten?
Koen: Ja, dat was ook heel interessant. We gingen op excursie naar een tempel in Rotterdam. Bepaalde overeenkomsten vind ik zo interessant.
Er wordt altijd ingezoomd op de verschillend, maar in de boodschap gaat het eigenlijk altijd om hoe je met elkaar omgaat.”
Ronald: “Bemoedigend was dat er in onze groep een Moslim was, die ‘bekeerd’ was. Diep respect voor wat zij allemaal had moeten opgeven en zij wist verschrikkelijk veel, we hebben van haar ook weer geleerd.
Wereldgodsdiensten werd eigenlijk praktisch ín haar. In de ervaringen die zij deelde. Zij was zo blij met het geloof. Ze was er echt iedere dag intensief mee bezig, zo leek het.”
Ronald: “Pastoraat vond ik ook verrassend interessant. Die verschillende vormen die er zijn. Het buurtpastoraat als één van de vormen. Aandacht besteden aan de medemens zonder daar gelijk met een bijbeltje te gaan lopen zwaaien.
Wij hebben hier een wijk waar het niet zo goed gaat en daar loopt die buurtpastor gewoon rondjes en heeft hij contact met de mensen.
Is dat een taak van onze protestantse kerk hier? Dat is dan weer lastig. Daar loopt het op spaak.”

Wij zijn genuanceerder gaan kijken

Zijn jullie daar anders over gaan denken door die lessen?
Koen: “Zeker! Wij zijn genuanceerder gaan kijken.
Het werd ook praktisch gemaakt. Pastoraat is redelijk down-to-earth uiteindelijk.
Ook naar dogmatiek heb ik heel anders leren kijken. De uitleg dat de schepping eigenlijk continu doorgaat in de geschiedenis. Dat vond ik een interessante benadering. Hoopvol, het gaat niet mis met de wereld.”
Ronald: “dat staat ook in het votum: die het werk van zijn hand nooit loslaat…
Verrassend interessant vond ik ook de lessen over het diaconaat. Dat was altijd een beetje de ‘ver van mijn bed show’. Maar de docent zei: de helft van de bijbel gaat over diaconaat. Hij maakte het praktisch en ook wel confronterend. Hij is zelf ook bv in de Pauluskerk actief. En dan zei hij: daar staat het, boem, het is gewoon een opdracht. Dit moet je doen!”
Ronald: “Het heeft zeker verdieping gebracht. In de kennis over het christendom en de bijbel. Ik ben niet op een andere manier tegen het geloof gaan aankijken. Meer bevestigd, mijn geloof is niet gaan wankelen. Meer verrijking. Verschillende invalshoeken. Je hebt meer keuze. Zonder dat ik anders tegen mijn geloof aan ben gaan kijken, geeft het mij ook meer begrip voor mensen die anders tegen het geloof aankijken.
Sommige mensen die strak in de leer zijn, die hun geloof zo aan een bepaalde gewoonte of traditie hebben gehangen, dan raken ze de kluts kwijt. Zo iemand zou eigenlijk die cursus moeten doen. Je stelt je open voor andersdenkenden.
Ik ben nieuwsgieriger geworden naar andere zienswijzen. Het verandert mij niet, maar het geeft wel verdieping.”
3 jaar, was dat niet heel lang?
Ronald: “Ik ben wel begonnen met: ik kijk wel hoe lang ik het volhoud.
Zoals dat altijd gaat: pff ga ik dat volhouden? En terugkijkend is het zo voorbijgegaan.
Nooit gedacht: het is dinsdagochtend, dan moet ik weer. We gingen er altijd met plezier naar toe.

Heb je veel lessen gemist?
Koen: ”In september wel eens een paar keer. Maar verder eigenlijk niks.
Je houdt die ochtend gewoon vrij. Vaste prik.”
Ronald: “De groepen zijn meestal tussen de 10 en 20 mensen groot, er is altijd wel gesprek mogelijk. Als iedereen er was, was de zaal bijna te klein. De cursusprijs voor de basiscursus zou voor niemand een probleem moeten zijn. Dat komt neer op 8 euro per keer. Laagdrempeligheid staat hoog in het vaandel, voor iedereen bereikbaar.”

Er zijn ook korte cursussen?
Ronald: “Vaak doen mensen dat na de cursus, maar je kunt je altijd inschrijven. Ik ga het zeker doen. Wij gunnen het iedereen om wat meer te weten over de theologie, om een verdiepingsslag te maken.”

Belangrijk?

Is het belangrijk voor de leiding van de kerk dat mensen zo’n cursus doen?
Koen: “vanuit het gezichtspunt dat je breder hebt leren denken, dat je meer begrip hebt voor de ander, voor verschillende nominaties, dat je begripvoller aan de ander kunt denken.
Dat je kunt loslaten, dat je kunt zeggen: dat is hun behoefte.
Zo moet je natuurlijk altijd denken. Wat zijn de belangen van de een en de ander. Dat standpunt had ik al voor ik de cursus had gedaan. Als je naar de kerkgeschiedenis kijkt: waar zijn we nu eigenlijk mee bezig. Vanuit de visitatiecommissie had ik eigenlijk al eerder zo leren kijken.”